Hållbart huvudkontor för NCC

NCC:s nya huvudkontor byggs i Järvastaden och är ett samverkansprojekt där Maxcon projekterar och installerar sprinklersystemet.

Sprinklerprojekteringen för huvudkontoret krävde en hel del kreativitet för att sprinklerskyddet skulle samspela med byggnadens arkitektur. Byggnadens mitt består av två atrier, som sträcker sig upp i huset med öppningar i bjälklaget, en skulptural trappa och rum med dubbel takhöjd. Detta innebar att sprinklersystemet var tvunget att täcka flera olika nivåer på bland annat balkonger och spångbryggor.

Ytterligare en förutsättning under projektet var att beställaren valde att använda ett så kallat installationsgolv, för att skapa en byggnad som lätt kan anpassas efter nya behov. För Maxcons räkning innebar detta att sprinklerinstallationen skulle vara monterad innan golvet lades, då lift inte får användas på ett sådant golv.

Bengt Kellgren, som var Maxcons projektledare förklarar att detta krävde extra fokus och samverkan i planerings- och projekteringsstadiet, för att undvika allt för mycket anpassningar i slutet av projektet. Det var en utmaning, men allt gick väldigt smidigt då projektet utfördes i samverkansform och samtliga parter arbetade mot samma mål, avslutar Bengt.

PROJEKT NCC:s huvudkontor i Härrjärva
TYP Kontor
UPPDRAG Totalentreprenad, installation och
projektering av sprinklersystem
YTA 41 000 kvm,
UPPDRAGSGIVARE NCC
BYGGHERRE NCC Property Development
STATUS Klart 2019

REGELVERK SBF
SYSTEM Vattensprinkler
VATTENKÄLLA Kommunal vattenledning
ANTAL SPRINKLER 5 000
ORT Solna